© Mark Rietveld

Klankhaven & OORSTOF


Hofleveranciers van avontuurlijke muziek in Antwerpen slaan de handen in elkaar voor een unieke concertreeks in Rataplan. Eén keer per maand palmen het jonge, dynamische Klankhaven en de internationaal gerenommeerde concertreeks OORSTOF van Sound in Motion de concertzaal van Rataplan in voor een avond vol muzikale ontdekkingen. Met een hart voor grensverleggende muziek worden pioniers en sleutelfiguren uit diverse genres gekoppeld aan jong talent uit binnen- en buitenland. Verwacht je aan unieke samenwerkingen en exclusieve concerten vol zinnenprikkelende muziek.


⬇︎⬇︎⬇︎

Donderdag 07 maart

C-ÎME

(CANOPÉE IMPROVISATION MUSIC ENSEMBLE) 

07/03/2024 – 20:30
RATAPLAN

C-ÎME staat voor Canopée Improvisation Music Ensembleen is een volledig vrouwelijk collectief van Brusselse en Franse muzikanten. Het collectief ontstond uit een verlangen om samen te komen in botsende en versmeltende klankkleuren, de leegtes en vaste lichamen gekenmerkt door stilte en de meanders die worden uitgetekend door het luisteren.


Dankzij een weelderig instrumentarium – bestaande uit akoestische en elektronische instrumenten, zelfgecreëerde en aangepaste objecten, apparaten en stemmen – gebruiken deze vrouwelijke kunstenaars vrije improvisatie om met hun omgeving te communiceren. Improvisatie opgevat als een poreus ecosysteem, genereert een acute aandacht voor het moment en positioneert ons in de mechanismen en symbioses van het leven, in sociale constructies en communicatie. De muziek is gebaseerd op die systemen, overstijgt ze, sublimeert ze.


C-IME is Pom Bouvier (objecten en zelfgemaakte instrumenten), Ségolène Neyroud (speelgoedpiano, stem en objecten), Célia Jankowsky (drone box, percussie, stem en objecten), Hanna Kölbel (cello) en Audrey Lauro (altsax).

Donderdag 04 april

OKER

+ CEL OVERBERGHE

& ADIA VANHEERENTALS

04/04/2024 – 19:30
RATAPLAN

Oker is een Noors akoestisch kwartet bestaande uit Torstein Lavik Larsen (trompet), Adrian Fiskum Myhr (contrabas), Fredrik Rasten (akoestische gitaar) en Jan Martin Gismervik (drums, percussie) dat zich richt op het samensmelten van improvisatie en compositie. Hun muziek combineert onder meer verfijnde tonaliteiten en verknipte grooves met een conventioneel jazzinstrumentarium als uitgangspunt. Met specifieke ingrepen zoals geleidelijk veranderende texturen in combinatie met responsieve en spontane gebaren creëren ze een gevarieerd muzikaal ecosysteem. Een zekere minimalistische of stoïcijnse benadering van hun muziek is een belangrijk kenmerk van het repertoire van Oker. Het zorgt voor een compleet eigen geluid dat zich onderscheidt van de meeste muziek in het jazz- en improvisatiegenre. ‘Husene våre er museer‘ on Sofa Records and ‘Susurrus‘ on Shhpuma.


CEL OVERBERGHE & ADIA VANHEERENTALS


Beeldend kunstenaar, dichter en saxofonist Cel Overberghe (1937) stond mee aan de wieg van de freejazz en vrije improvisatie in België. Zo is hij op verschillende opnames te horen met Fred Van Hove en was hij nauw betrokken bij de Werkgroep Improviserende Musici (WIM). In zijn lange carrière speelde hij ook andere stijlen zoals swing en bebop, onder meer aan de zijde van de roemrijke Antwerpse saxofonist Jack Sels. Recent verzorgde Overberghe nog een bloedmooi concert in duo met de legendarische Amerikaanse saxofonist Joe McPhee in Brugge. In Rataplan speelt hij voor het eerst samen met Adia Vanheerentals (1998). Deze Antwerpse saxofonist en componist is actief binnen verschillende disciplines, speelde met diverse jazz- en brassbands zoals Klinck Trio, Fanfaar Fatal en The Blue Heathens Jazz Band. Zelf richtte ze de bands Bodem (met Anke Verlsype en Willem Malfliet), Vanheerentals/Lasure/Beeackaert en Waarlijk op. Ze werd ook gevraagd als mede-uitvoerder en componist voor de dansproductie ‘Change Of Plans’ van Femke Gyselinck. In 2024 zal ze een van de ‘Twintigers’ zijn van Klara.

Donderdag 02 mei

AMALIE DAHL’S DAFNIE +

CHRISTOPH GÖTZEN & LAURENCE GAUDREAU

02/05/2024 – 19:30
RATAPLAN

Amalie Dahl’s Dafnie is een energiek en expressief kwintet uit Noorwegen, geleid door de in Oslo residerende saxofoniste en componiste Amalie Dahl. Het ensemble kleurt Dahls sterke, melodieuze composities met speelsheid en overtuigend gewicht. Wat we horen is harmonisch en toch avant-gardistisch, met verwijzingen naar zowel old school, free jazz als moderne hedendaagse bands met rietblazers in de frontlinie. Maar wees gerust, Dafnie staat stevig op eigen benen.


Naast Dahl bevat de band vier andere bekende namen uit de Noorse jazzscene: Oscar Andreas Haug (trompet), Jørgen Bjelkerud (trombone), Nicolas Leirtrø (contrabas) en Veslemøy Narvesen (drums), die actief zijn in bands als Kongle Trio, Bliss Quintet, I like to sleep, We don’t Imagine Anymore, Hedvig Mollestad’s Tempest Revisited en Trondheim Jazz Orchestra. De band toert de laatste tijd door de Scandinavische landen, Polen en Duitsland en speelt op podia en festivals als Avant Art Festival in Wroclaw, Krokus Jazz festiwal in Jelenia Góra, Sowieso Berlijn, Copenhagen Jazzfestival, BrÖtz in Göteborg en het Oslo Jazzfestival.


In september 2021 won Dafnie de eerste prijs in de Young Crocus Jazz Contest in Jelenia Góra in Polen. Een half jaar later, op 6 mei 2022, bracht de groep een eerste album uit getiteld ‘Dafnie’, op Sonic Transmissions Records, die uitstekende recensies losweekte: “Her quintet’s lively spirit and tuneful orientation falls in line with bands like Cortex and Friends & Neighbors. But this LP, her first as a bandleader, also displays Dahl’s strengths as an arranger and a composer. Each tune has a distinct character, drawing upon the ensemble’s strengths (…)”
Bill Meyer, The Wire Magazine


In de lente van 2024 brengt Dafnie een tweede langspeler uit.


CHRISTOPH GÖTZEN & LAURENCE GAUDREAU


Dit concert van Christoph Götzen (elektrische gitaar) en Laurence Gaudreau (cello) is het resultaat van de voortdurende inspanningen van Klankhaven om jonge en avontuurlijke muzikanten uit Antwerpen en daarbuiten aan te moedigen om nieuwe uitdagingen en inspirerende samenwerkingen op te zoeken. Dit resulteerde onlangs in enkele verrassende projecten, zoals de elektroakoestische improvisatiesessie tussen Yves De Mey en Strange Meeting in Rataplan eerder in oktober. Het project dat deze avond in de startblokken staat is een duo van cello en elektrische gitaar.


Laurence Gaudreau is een Frans-Canadese celliste die momenteel in Nederland woont, waar ze een masteropleiding volgt aan het HKU Conservatorium in Utrecht bij Jeroen Den Herder. Ze maakt deel uit van het Flare Quartet en is ook een ervaren performer en klassiek solist. Naast haar werk in de klassieke wereld, treedt ze op in allerlei genres zoals elektronische muziek, tango, folk en hip hop. In Rataplan wordt ze vervoegd door de Duitse, Antwerpse gitarist Christoph Götzen, die de laatste jaren zijn netwerk van gelijkgestemde muzikanten heeft uitgebreid met concerten in binnen- en buitenland. Hij maakt deel uit van het Strange Meeting kwartet, dat avonden met geïmproviseerde en nieuwe muziek organiseert in het beroemde muziekcafé Witzli Poetzli in Antwerpen.