Maandag 13 februari 2023

Laniakea


De ruimte, de kosmos en de sterren dienen vaak als inspiratie voor allerlei soorten muzikanten en vooral voor diegenen die rondwaren in de wereld van spirituele jazz en aanverwanten. Groten der aarde zoals John Coltrane, Mary Lou Williams en Sun Ra brachten destijds werk uit dat daarop geïnspireerd was. Vandaag de dag is er een constellatie genaamd 'Laniakea', vernoemd naar de supercluster waartoe ons eigen Melkwegstelsel toebehoord en naar schatting nog zo'n 100 000 nabijgelegen heelals.

Het wordt allemaal samengehouden door Jeroen Van Herzeele op sax en synth, Jozef Dumoulin op Fender Rhodes en effecten, en Nico Chkifi op drums en percussie, alledrie muzikanten die flink wat verwezenlijkt hebben in het circuit. Niettegenstaande, in Laniakea tonen deze drie werkpaarden dat ze evengoed veel kosmisch plezier kunnen beleven met electronica en vrije muziek.

Jeroen van Herzeele: sax, ewi, modulars synths

Nico Chkifi: drums, percussion

Jozef Dumoulin: Fender Rhodes, effects

Samuel Ber & Todd Neufeld


Samuel Ber is zo één van de muzikanten die ongevreesd naar het epicentrum van de jazz in New York reizen om België te vertegenwoordigen en dan uiteindelijk terugkomen met zeer knappe formaties en projecten. Collega-muzikanten zoals Steven Delannoye, Raf Vertessen en Charlotte Jacobs deden het hem al voor.

Hij heeft zichzelf op een korte tijd tot een belangrijke speler in het jazzcircuit verheven en bovendien één die vlot internationale samenwerkingen aangaat. Met zijn groep Pentadox werkte hij al regelmatig samen met de kruim van de Belgische jazzscene zoals Sylvain Debaisieux, Nathan Wouters en Bram De Looze, maar wellicht wordt hij het meeste gelauwerd om zijn trio met Jozef Dumoulin op toetsen en de tenorsaxofonist Tony Malaby uit New York.Het was dan ook een kwestie van tijd vooraleer Samuel terug op de proppen zou komen met een nieuwe internationale samenwerking. Deze keer stelt hij een duo voor met gitarist Todd Neufeld uit New York, die eerder ook al met Tony Malaby samenwerkte.

Todd Neufeld is dan weer het type hedendaagse gitarist met zeer eigen vocabularium waardoor hij zich moeiteloos van de rest onderscheidt.Als gevolg trok hij reeds een indrukwekkende lijst grote toppers aan zoals Tyshawn Sorey, Thomas Morgan en zelfs Lee Konitz. Bij die laatste, bijvoorbeeld, speelde hij in zijn beroemd kwartet.

PRAKTISCH


Datum: 13 februari 2023

Locatie: Klankhaven (Paardenmarkt 111, 2000 Antwerpen)

Inkom: 5 euro


Timetable: 

Volkskeuken: 19u00 (reserveren via info@klankhaven.be)

Samuel Ber & Todd Neufeld: 20u00

Laniakea: 21u00

Maandag 27 februari 2023

Vicente - Gebruers - Govaert


Dit trio is een lichtend voorbeeld van één die abstracte klanken, emotionele overgave en scherpe interactie samenbrengt tot een volwaardige collectieve creatie. Ze nemen ons mee doorheen meanderende en immer veranderende klanklandschappen van stille intensiteit en gedisciplineerde oerkracht, zonder in te boeten aan muzikale samenhang. Die vaardigheid hebben de muzikanten van het trio te danken aan zowel de avant-gardistische klassieke muziek als aan free jazz. Maar het is niet alleen hun respectievelijke diepe kennis van de materie, ook hun onderlinge verschillen bepalen mee de unieke stem van dit trio.

Bij pianist Seppe Gebruers geen gebrek aan klank, abstracte akkoordenwisselingen en uitdagende ritmepatronen. Drummer Onno Govaert weet altijd wel een soort fijnzinnige reactie daaraan te bieden. Trompetist Luis Vicente staat qua register helemaal bovenaan, maar gedraagt zich als een bindingsagent tussen Seppe en Onno, zonder daarbij ook maar een seconde aan zijn intussen welgekende virtuositeit in te boeten.
Governors


Raphael Malfliet is een experimentele elektrische bassist, componist en klankartiest uit Antwerpen, die zeer actief is in verscheidene bezettingen en projecten binnen het spectrum van de vrije, geïmproviseerde muziek en multidisciplinaire kunstvormen. Zijn specialisatie richt zich op de voortplanting van klank mede door autonome systemen en zijn rol daarin als componist en uitvoerder. Door zich focussen op het evenwicht tussen onbepaalde parameters en strikte kaders tracht hij de uitvoerders en zichzelf uit te dagen. Juist door die onvermoeibare zoektocht is het moeilijk om zijn componeerstijl een naam te geven, maar dat weerhoudt hem niet om inspiratie te plukken uit eender waar om tot zijn compositorisch eindpunt te geraken. Dat alles zorgt er voor dat Raphael's muziek willekeur en toevallige uitkomsten inhoudt, die klanklagen van microscopisch veranderende structuren genereert.

Samen met collega-klankcomponist en -experimentele muzikant Maarten Buyl werkt hij onder de naam 'Governers', een project waarin beiden werken met akoestische feedback van hun elektrische bassen tegenover hun respectievelijke versterkers, in conjunctie met de klankkleur van de ruimte, haar galm en haar bouwmateriaal. Ze proberen de onvoorspelbaarheid van al die elementen tezamen te begrijpen zonder ze halsstarrig te controleren, net zoals een gouverneur zijn machtsgebied overziet maar niet tot in detail beheerst.

PRAKTISCH


Datum: 27 februari 2023

Locatie: Klankhaven (Paardenmarkt 111, 2000 Antwerpen)

Inkom: 5 euro


Timetable: 


Volkskeuken: 19u00 (reserveren via info@klankhaven.be)

Governors: 20u00

Vicente-Gebruers-Govaert: 21u00

Voorjaar 2023Woe 08/03 : Miman Trio • Witzli Poetzli


Ma 13/03 : Kabas // Les Marquises • Klankhaven


Ma 27/03 : Jaap Blonk Sextet • Klankhaven

Stan Maris/Frederik Leroux


Za 01/04 : John Butcher & Liz Allbee // Sheldon Siegel • Harmonie

                 ==> I.s.m. Sound In Motion


Ma 10/04 : Tijs Klaassen Quintet • Klankhaven


Ma 17/04 : Teddy's Brain Drain • Witzli Poetzli


Ma 24/04 : ICNISP • Klankhaven

Frise Lumière


Zo 30/04 : Spirit In Spirit • Witzli Poetzli


Ma 08/05 : Die Hochstapler • Klankhaven

Elms Willdick


Ma 22/05 : Suura • Klankhaven

Lauroshilau