I.s.m. Onder Stroom

Maandag 27 maart 2023

Jaap Blonk's Retirement Overdue


Jaap Blonk is een Nederlandse avant-gardecomponist en -performer, die de stiel voornamelijk als autodidact heeft geleerd. Voor zijn carrière als artiest studeerde hij nog fysica, wiskunde en musicologie, maar voltooide nooit zijn studies. Avant-gardecomponisten zoals Kurt Schwitters en Antonin Artaud behoren tot zijn grote invloeden. Zo nam hij een album op met de volledige tekst van Artaud's lang verboden audio-opname 'Pour en Finir avec le Jugement de Dieu'

Zijn composities en performances zijn voorbeelden van klankpoëzie, waarbij er gebruikt gemaakt wordt van woorden, fonetische lettercombinaties, klikgeluiden, sissen en andere vormen van stemmanipulatie. Als soloartiest vult hij met gemak een heel concertprogramma, maar hij speelt ook in groepsverband zoals zijn eigen formaties Splinks en Braaxtaal. Klinkende namen uit de improvscène zoals John Tchicai, Tristan Honsinger en Mats Gustafsson deelden reeds het podium met hem.

Toen hij 65 werd besliste Jaap Blonk om terug een eigen band te vormen die zijn composities uitvoert, een beetje in de geest van Art Blakey en Miles Davis: een specifieke bezetting vormen bestaande uit jonge, beloftevolle muzikanten die de oude meester aanvuren met jeugdige, ongebreidelde energie, die dan op zijn beurt de jonge wolven zegent met diens levenslange ervaring op het veld. De muzikant van dienst zijn Jasper Stadhouders, Miguel Petruccelli, Michael Vatcher en special guest Michael Moore, allemaal vooraanstaande improvisators uit Amsterdam.

Daar Jaap's uitvoeringen vaak veel humor bevatten, besliste hij dan ook om zijn nieuwe band gepasterwijze 'Retirement Overdue' te noemen, waarmee hij dan uiteindelijk het tegenovergestelde bereikt.

Stan Maris & Frederik Leroux


De verhouding docent-student hoeft niet altijd noodzakelijk te eindigen bij het eindexamen. Accordeonist Stan Maris studeerde af aan het conservatorium van Antwerpen in 2018 onder begeleiding van gitarist Frederik Leroux, maar zijn altijd op regelmatige basis blijven samenwerken. Wat hen bindt is een gelijkaardige benadering van klank, compositie en improvisatie. Ze zijn elkaars verlengde, als het ware, meer dan twee ondersteunende instrumenten: de frequenties van beide instrumenten vullen elkaar perfect aan.

Stan Maris is opvallende stem in het jazzcircuit, als zelfzekere vrije improvisator enerzijds, maar evenzeer als hoog aangeschreven componist anderzijds. Met enkel zijn accordeon schept hij een boeiende klankwereld waarin je met gemak meegesleept wordt. Hij speelt en componeert voor huidige projecten zoals Suura, Kreis, Ocean Eddie en Erem: stuk voor stuk groepen die veel aanziens genieten.

Met een groot respect voor de traditie tracht Leroux voortdurend nieuwe wegen te bewandelen. Hij haalt niet alleen inspiratie uit jazz, ook moderne concertmuziek, minimalisme, surrealisme en vrije improvisatie sijpelen door in zijn muziek, waardoor zijn stem ergens tussen lyrische melodie en experimentele soundscapes valt.

Naast zijn activiteiten als docent aan het conservatorium van Antwerpen, maakt hij deel uit van verschillende en wisselende en formaties, onder andere met klarinettist en -saxofonist Joachim Badenhorst, drummer Lander Gyselinck, saxofonist Steven Delannoye en pianist Seppe Gebruers. Sinds 2018 is hij ook de vaste gitarist van Flat Earth Society.

PRAKTISCH


Datum: 27 maart 2023

Locatie: Onder Stroom (Tavernierkaai 11, 2000 Antwerpen)

Inkom: 10 euro


Timetable: 


Stan Maris & Frederik Leroux: 20u30

Jaap Blonk: 21u30

I.s.m. Sound In Motion

Zaterdag 1 april 2023

Oorstof en Klankhaven presenteren, in samenwerking met District Antwerpen en Cultuur 2018, een uitzonderlijke concertavond die Antwerpse en internationale spelers uit de hedendaagse improvisatie samenbrengt in het prachtige Districtshuis Harmonie. De befaamde saxofonist John Butcher speelt een zeldzaam duoconcert met trompettiste Liz Allbee in een dubbelbill met Sheldon Siegel de Antwerpse cultband van Gerard Herman, Gino Coomans en Erik Heestermans. In toevoeging aan deze twee concerten is een interactie tussen deze doorwinterde improvisatoren is erg waarschijnlijk …




John Butcher & Liz Allbee


Na een eerste duoconcert in San Francisco in 2009 en enkele samenwerkingen in kleine ensembles, treden de opmerkelijke improvisatoren Liz Allbee en John Butcher in Antwerpen voor de tweede keer ooit op als duo. Recensies van hun eerste duo-optreden spraken van: ‘betoverend samenspel’ en een ‘fantastisch auditief spelletje kat-en-muis’. We verwachten dan ook niets minder van dit onwaarschijnlijk straffe duo.


De Engelse rietblazer John Butcher staat bekend om de integratie van tijd en ruimte in zijn performance. Zijn muziek houdt het midden tussen improvisatie, eigen composities, multitracking, experimenten met feedback en extreme akoestiek. Sinds begin jaren 80 werkte hij samen met honderden artiesten waaronder Derek Bailey, Eddie Prévost, Spontaneous Music Ensemble, Okkyung Lee, Matthew Shipp, Keiji Haino en Joe McPhee.


De Amerikaanse Liz Allbee is een prominente speler uit de bloeiende improvisatiescene van Berlijn waar ze resideert. Ze speelde samen met kleppers als Anthony Braxton, Fred Frith, Rova Saxophone Quartet, leden van Sun City Girls en Caroliner en maakt in haar optredens afwisselend gebruik van een zelfontworpen quadrafonische trompet, elektronica, trompet en stem.

Sheldon Siegel


Sinds 2008 struinen Gerard Herman, Gino Coomans en Erik Heestermans samen rond op het pad van de vrije muziek onder de naam Sheldon Siegel. Als trio hanteren ze een strikt ‘geen-repetitie-regime’, en blijven ze trouw aan de trio bezetting van blaasinstrumenten, cello en drums. Zowel hun instrumentarium als hun sound zijn gedurende de jaren uitgebreid en geëvolueerd: van gedeconstrueerde pseudo-free jazz naar het meer delicate, efemere en abstracte. Ze traden op in heel wat verschillende contexten, waaronder een memorabel concert in Brussel in samenwerking met de legendarische saxofonist Roscoe Mitchell (The Art Ensemble of Chicago). Sinds 2021 spelen ze nog slechts één concert per jaar, wat het muzikale equivalent van een toevallige ontmoeting oplevert – met een gedeelde ambitie: geluid serveren op een bedje van stilte.


PRAKTISCH


Datum: 01 april 2023

Locatie: Districtshuis Harmonie

Inkom: 5 euro


Deuren: 19:30
Concert: 20:00


Tickets hier verkrijgbaar

Zondag 07 mei 2023

Na meer dan een decennium broeden, brengen Pak Yan Lau (piano), Giovanni Di Domenico (piano) en Darin Gray (bas) – met voor deze gelegenheid Frank Rosaly op drum – hun vier-handen-pianoproject eindelijk naar het podium. Deze matinee wordt verder vorm gegeven door een soloset van de legendarische New Yorkse gitarist Alan Licht en Strange Meeting, een opwindend jong kwartet van drummer Lukas Jouck, gitarist Christoph Götzen, saxofonist Charel Maes en bassist Ruben Verbeeck.


Strange Meeting


Tijdens hun studies ontdekten drummer Lukas Jouck, gitarist Christoph Götzen en saxofonist Charel Maes een gedeelde interesse in vrije improvisatie en experimentele muziek. In januari 2023 leidde die gedeelde interesse tot een tweewekelijkse concertreeks in Witzli Poetzli onder de naam ‘Strange Meetings’ – een platform geïnitieerd door Klankhaven om jonge muzikanten te ondersteunen die avontuurlijke muziek spelen. Tijdens Strange Meetings nodigen ze gelijkgestemde jonge zielen uit en bieden ze een divers programma van avontuurlijke muziek, die nog te zelden op Antwerpse podia te horen is. De eerste ontmoeting in die serie – met Ruben Verbeeck op contrabas – was meteen een schot in de roos, een gedenkwaardige set die lang bleef nazinderen. Met dit kwartet trokken ze in februari – onder de auspiciën van Sound in Motion – naar de oude radiostudio’s van het conservatorium van Antwerpen, voor wat misschien wel hun eerste album gaat worden.

FOUR ON THREE:
PAK YAN LAU – GIOVANNI DI DOMENICO – DARIN GRAY – FRANK ROSALY


Na een corona-oponthoud van meer dan drie jaar, staan de sterren nu eindelijk gunstig voor het vier-handen-pianoproject waar pianist Giovanni Di Domenico, de Belgische pianiste en geluidskunstenaar Pak Yan Lau en de Amerikaanse bassist Darin Gray al tien jaar op broeden. Ze ontmoetten elkaar in 2011 tijdens een Japanimprov-evenement in Kunstencentrum BELGIE en speelden al snel met het idee iets origineels te doen binnen een ‘quatre mains’-setting, wat in de context van een pianotrio erg zeldzaam is. Lau en Di Domenico willen de vleugelpiano op deze manier herontdekken, vanbinnen en vanbuiten, en dat in het bijzondere gezelschap van Gray op contrabas en de veelzijdige Puerto Ricaanse drummer Frank Rosaly.


ALAN LICHT


De discografie van gitarist Alan Lichtleest als een kleine muziekgeschiedenis van New York sinds de late jaren tachtig: punk, rock, minimalisme, vrije improvisatie en experiment, legendarische podia zoals CBGB’s en Tonic (waar hij lange tijd programmator was), groepen als Love Child, The Blue Humans, Text of Light, Run On en samenwerkingen met onder meer Lee Ranaldo, Loren Mazzacane Connors en Jim O’Rourke. Daar komt ook nog eens een indrukwekkende solocarrière bij, met een tiental soloplaten waarop hij telkens weer met iets nieuws op de proppen kwam. Zo verscheen vorig jaar nog een coverplaat waarop Licht enkele bekende songs interpreteert vanuit het perspectief van de American primitive-gitaarstijl. Maar hij bedient zich even goed van feedback en distortion of een uitgesponnen repetitieve compositie. Bij Licht weet je nooit, alleen dat het steengoed wordt …

PRAKTISCH


Datum: 7 mei 2023

Locatie: De Studio (Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen)


Tickets hier verkrijgbaar


Deuren: 16u00

Start concert: 17u00